Artnit

Četvrtak, 05 Januar 2017 12:55

Žan Batist Simeon Šarden - Milost Istaknut

Francuski slikar Žan Batist Simeon Šarden je stekao slavu zbog slika mrtvih priroda, a bio je poznat i po svojim predstavama skromnog, svakodnevnog života, gde uključuje ljudske figure na slikama. On je naslikao nekoliko verzija slike Milost, poznate i po nazivu Molitva pre obroka, od kojih su tri bile izložene na Pariskom salonu, 1740, 1746. i 1761. godine. Originalna verzija slike iz oko 1740. godine, data kao poklon kralju Luju XV danas se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Temu molitve pre obroka su slikali holandski majstori iz XVII veka. Šarden je na slici Milost prikazao skromnu scenu enterijera srednje klase, gde majka sprema sto za obrok. Ona nalaže svojoj deci da kažu molitvu pre obroka.

Žan Batist Simeon Šarden na slici Milost naglašava dostojne i skrivene vrline, zadovoljan život dužnosti, u koji se dobro uklapaju skromne haljine majke i dece. Krug figura gleda jedne na druge, a oblik se ponavlja na stolnjaku i jelima, i stvara deo kruga nežnosti koji je glavna tema slike. Moralizacija teme uzdigla je jedan jednostavni porodični život. Slika ima jednostavnu kompoziciju i prefinjenu nežnu i naglašenu scenu.

Pročitano 3013 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 25 Juni 2017 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Batist Simeon Šarden - Milost