Artnit

Petak, 30 Decembar 2016 14:22

Anri Edmond Kros - Kosa Istaknut

Francuski slikar i grafičar Anri Edmond Kros je bio važan član drugog talasa umetnika pointilizma koji su sledili teoriju boja Žorža Sera posle njegove smrti. Slika Kosa iz oko 1892. godine može biti posmatrana kao važna veza između razvoja njegovog pointilističkog stila i prvog ulaska u žensku formu. Na ovoj slici on koristi svoju buduću ženu Irmu kao model, a njeno lice nestaje iza guste zavese kose, koja je jedina tema slike. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Kosa se u uskom uokvirenom poprsju žene koje se vidi u tri četvrtine dobija figura monumentalnog aspekta, ali takođe pojačava se i značaj kose, proizvoljno izrezane na ivici platna. Ovo namerno rezanje se ne razlikuje od pristupa japanskih grafičara kojima se Anri Edmond Kros divio. Takođe, ne pokazuje se ništa od ličnosti, socijalni položaj ili status žene, već se naglašava samo obrazac stvoren od kaskadnog zida kose, koja blokira čak i mali uvid u njeno lice.

Anri Edmond Kros pojednostavljuje sliku Kosa i fokusira se na kosu žene i kroz ovaj naglasak na jednostavnost, uklanja sve elemente okruženja modela. Tema slike je jednostavno postavljena nasuprot neutralnoj pozadini. Kros takođe otkriva na slici nežnu estetiku japanizma kroz način na koji opisuje kosu. On evocira alge i ideju talasa u ritmu kompozicije slike, ograničava broj i intenzitet boja na prigušenu paletu braon i bledoljubičastih tonova.

Sliku Kosa Anri Edmond Kros je koristio za vežbanje, poboljšanje i razvijanje primene teorije Žorža Sera. Ipak, uprkos fizičkoj lepoti, slika Kosa nije njegova tipična i ne sadrži slikarske ideale iz tog perioda.

Pročitano 2011 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Edmond Kros - Kosa