Artnit

Sreda, 21 Decembar 2016 21:11

Karolus Diran - Dama sa rukavicom Istaknut

Francuski slikar Karolus Diran je bio poznat po stilskim opisima pripadnika visokog društva u Trećoj Francuskoj Republici. Njegova slika Dama sa rukavicom, portret njegove žene Pauline je odmah postigla veliki uspeh, osvojivši medalju na Pariskom salonu 1869. godine, iste godine kada je bila naslikana. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Dama sa rukavicom, je u prirodnoj veličini pune dužine portreta. Na njoj je prikazana mlada žena, obučena u jednoličnu crnu haljinu, koja stoji u skoro praznoj pozadini “zarobljena“ u činu skidanja rukavice, dok je druga već pala.

Pozadina slike Dama sa rukavicom je u nijansama sive i crne boje, a haljina žene je u tamnim promenljivim bojama. Tri međusobno povezana elementa se ističu na slici: mlado ženino lice i otmena frizura, ruke, jedna bisernosiva rukavica, a rukavica na zemlji istaknuta je potpisom slikara, u crvenoj boji.

Po mišljenju likovnih kritičara slika Dama sa rukavicom posmatrana je kao arhetipski formalni portret. Njena kompozicija, majstorski crtež i osetljivo korišćenje boja podseća na francuske slikare Žaka Luja Davida i Žana Ogista Dominika Engra.

Pročitano 2112 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Septembar 2020 10:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Karolus Diran - Dama sa rukavicom