Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 18 Oktobar 2016 10:59

Žak Emil Blanš - Portret Marsela Prusta Istaknut

Francuski slikar, graver i pisac Žan Emil Blanš je bio veliki portretista La Belle Époque, takozvane lepe epohe koja opisuje mirnodopski period u Francuskoj koji je trajao od 1871. do 1914. godine. U 1880-im godinama on je bio i jedan od najcenjenijih portretista. Portret Marsela Prusta, koji je nalikao 1892. godine je ostao najpoznatiji i najprecizniji prikaz mladog čoveka koji nije bio još autor svog monumentalnog dela U traganju za izgubljenim vremenom. Prust je zadržao ovu sliku sve do svoje smrti 1922. godine. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Žak Emil Blanš je na slici Portret Marsela Prusta prikazao Marsela Prusta kao mladića, starog 21 godinu, kada je on još bio samo društveni hroničar. On je tada razvio sjajnu, brzu tehniku, ali ovaj portret je veoma uzdržan i naročito moćan. Mladi dendi je predstavljen frontalno, u hijeratičnoj pozi. Slika je verovatno prvobitno bila portret pune dužine.

Mladi Marsel Prust sa svojim velikim tamnim očima i senzualnim ustima je nešto više od dendija. Ovalni oblik lica je savršen, bledilo njegovog tena daje mu smrtni izgled. Kontrast između veoma tamnih tonova njegovog odela i pozadine, boje lica i kragne, toniranje sa belom orhidejom u njegovom reveru je posebno upečatljivo. Oštre crte, fluidne boje i delikatni potezi četkice dali su osećaj unutrašnjih osećanja.

Pročitano 3032 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci