Artnit

Sreda, 12 Oktobar 2016 11:03

Moris Deni - Muze Istaknut

Na slici Muze iz 1893. godine francuski slikar i pisac Moris Deni u izgledu žena obučenih u savremenu odeću, ažurira temu uzetu iz klasične mitologije - muze koje inspirišu umetnost i nauku. Ali, on duboko menja ovu temu, skidajući muzama tradicionalne atribute koji im omogućavaju da budu identifikovane. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Muze prikazana je scena na terasi Sen Žermen an Lejea, gradu u kome je Moris Deni proveo ceo život. Drveće kestena daje kompoziciji slike ritam i dekorativnu moć. U grupi od tri žene koje sede u prvom planu slike je figura Marte, koju je slikar oženio u junu 1893. godine i koja je inspirisala njegovu umetnost sve do smrti. Ona je prikazana dva puta: u profilu u crvenom i od pozadi, kako sedi na stolici.

Pravilni potezi četkice na stablima su povod za igru vertikalnim linijama čiji je kontrast sa krivinama i ukrasnim arabeskama na granama, lišću posutom po zemlji, dezenima i naborima haljina. Grafička igra linija i njihova preplitanja se intenziviraju nestvarno, jesenjim bojama. Izravnan prostor je "sveto drvo", postavljeno za otkrovenje i misterioznu komunikaciju figura sa prirodom i natprirodnim moćima. Zagonetna deseta muza u pozadini (dok ih ima tradicionalno devet), sa jednom rukom podignutom ka svetlu neba, nas uverava u to.

Pročitano 2000 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 24 Avgust 2020 10:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Moris Deni - Muze