Artnit

Petak, 26 Avgust 2016 10:55

Gustav Dore - Gavran Istaknut

Francuski grafičar, ilustrator i vajar Gustav Dore ilustrovao je prvo izdanje knjige velikog formata, Gavran američkog pesnika i pisca Edgara Alana Poa, koje su objavila Braća Harper 1884. godine u Njujorku. Dore je umro ubrzo nakon završetka ilustracija, u dobi od pedeset jedne godine, pre objavljivanja knjige, koja se danas nalazi u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Velika Knjiga Gavran ima vezane korice od sivog platna sa pozlaćenim stranicama ivica i upečatljivo pozlaćenom dekoracijom, koja ilustruje detaljno slova okružena zlatnim krilima. Knjiga se sastoji od dvadeset šest strana sa gravirama.

Kao i sve ilustracije književnih dela Gustava Dorea, i ilustracije pesme Gavran su bogate detaljima, ali za razliku od njegovog dosadašnjeg rada, posebno fine linije ilustracija romana Don Kihot Migela de Servantesa, ove gravire su mekše i odlikuju se dubokim kjaroskurom koji odgovara raspoloženju pesme.

Tumačenje radosti i bola pesme Gavran Edgara Alana Poa na ilustracijama Gustava Dorea predstavlja viziju, možda i moćniju od same reči. Ove gravire prikazuju poglavlja sa prodornom preciznošću suštine Poove pesme, i istovremeno kao da očaravaju interakciju posmatrača, koja se kreće između svetlosti i zagrljaja čežnje i tame.

Pročitano 2372 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Dore - Gavran