Artnit

Četvrtak, 18 Avgust 2016 10:53

Suzan Valadon - Portret Erika Satijea Istaknut

Jedna od prvih slika francuske slikarke Suzan Valadon, koju je naslikala 1893. godine, bila je slika Portret Erika Satijea, koja datira od samih početaka njihove burne ljubavne veze. Danas se ovaj postimpresionistički portret nalazi u Nacionalnom muzeju moderne umetnosti Centra Žorž Pompidu u Parizu.

Francuski kompozitor, pijanista i pisac Erik Satije je poticao iz buržoaske sredine i dobio svoje prve časove muzike od lokalnog pariskog orguljaša. Pariski Konzervatorijum upisao je 1879. godine, ali ubrzo zatim profesori su ga označili kao "najlenjeg studenta na svetu", a njegova tehnika klavira je opisana kao "beznačajna i mukotrpna, i potpuno bezvredna". Posle dve i po godine, ponovo je primljen na Konzervatorijum, ali ni ovog puta nije ostavio bolji utisak.

Suzan Valadon i Erik Satije su imali intenzivnu, iako kratku vezu. Erik Satije komponovao je Uznemirenje da bi dao glas svojim emocijama i slomljenom srcu, žalosno dodajući "ona je morala da ima previše stvari u svom umu da bi se venčali." On joj je pisao strastvena pisma, hvaleći "celo njeno biće, ljupke oči, nežne ruke i majušne noge". I u narednih 30 godina, on će nastaviti da joj piše strastvena pisma, iako ga je Suzan Valadon ostavila "bez ičega osim ledene usamljenosti koja ispunjava glavu prazninom i srce tugom."

Na slici Portret Erika Satijea dominira glava Erika Satijea. Ova slika otkriva metodičnu iskrenost blizu brutalnosti. Suzan Valadon prikazuje Satijeovo snažno osetljivo boemsko prisustvo, ali istovremeno ne skriva distanciranost i kritički kvalitet.

Pročitano 2178 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Avgust 2020 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Suzan Valadon - Portret Erika Satijea