Artnit

Petak, 22 Juli 2016 10:39

Pit Mondrijan - “Nova umetnost garantuje liniji i boji nezavisnu egzistenciju“ Istaknut

Pit Mondrijan - Kompozicija sa ovalom i planovima boja II Pit Mondrijan - Kompozicija sa ovalom i planovima boja II

Holandski slikar i filozof Pit Mondrijan je rodonačelnik neoplasticizma u slikarstvu, koje je težilo dostizanju savršenstva i harmonije. Kao umetnik on se presudno okreće od najvećeg poroka, “izrabljivanja bližnjeg“ i zahteva: “Preča je potreba da se čoveku garantuje nezavisna egzistencija kako u materijalnom, tako i u nematerijalnom pogledu, zadatak koji mi samima sebi pre svega moramo postaviti“.

Kao propovednik svog utopističkog sna Pit Mondrijan uspostavlja neposredan odnos između umetnosti i društvenog poretka kada piše: “Nova umetnost garantuje liniji i boji nezavisnu egzistenciju u tom smislu da se njima niti ne vlada niti se one deformišu kroz pojedinačnu formu, i što njihove granice same obrazuju shodno svojoj vlastitoj prirodi. Tako će i društvo svakoj individui garantovati nezavisnu vlastitom karakteru homogenu egzistenciju“. Projektovanjem u materijalnoj sredini ubedljive slike stvarnosti tome može da doprinese umetnost.

Svako prikazivanje objekta iz prirode za Pita Modrijana predstavlja narušavanje božanstvene čistote zakona kreacije, i zato apstrakcija predstavlja jedini način vere u univerzalne vrednosti. Primena apstraktnih, denaturalizovanih zakona umetnosti “ukloniće tužan izgled kuća, ulica i gradova, radost, moralna i fizička radost, radovanje onom zdravom raširiće se kroz suprotnosti odnosa, mera i boja, materije i prostora, koji se kroz odnos pozicija moraju naglasiti“.

Pročitano 2972 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 26 Avgust 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pit Mondrijan - “Nova umetnost garantuje liniji i boji nezavisnu egzistenciju“