Artnit

Ponedeljak, 11 Juli 2016 10:44

Pol Sezan - Jabuke Istaknut

Većina slika Pola Sezana su mrtve prirode. Tokom svog života, naslikao je više od 270 mrtvih priroda u ateljeu, sa jednostavnim rekvizitima: tkaninom, jabukama, vazom ili činijom, a kasnije i gipsanim skulpturama. Često je prikazivao simbolično voće, a posebno jabuke. Kao potpora mu je često služila jedna jabuka koja je veća od ostalih, a druge jabuke je postavljao još pod jednim uglom i “gurao“ u prvi plan. Za sliku Jabuke smatra se da je naslikana 1878-1879. ili 1883-1887. godine. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Mrtva priroda Pola Sezana je i tradicionalna i moderna, što je vidljivo i na slici Jabuke. Ovu mrtvu prirodu odlikuje jednostavnost i delikatna tonska harmonija. Jabuke su lako uočljive, ali nemaju miris, nemaju senzualnu ili taktilnu dopadljivost i nikakvu drugu funkciju osim kao pasivni ukrasni predmeti koji koegzistiraju u istom ravnom prostoru.

Kompozicija slike Jabuke kombinuje dve odvojene studije koje nisu povezane sa bilo kojom poznatom slikom Pola Sezana. Braonkasti ton koji pokriva područja u donjem levom uglu i uz desnu ivicu možda je dodao Sezanov trgovac slikama Amroaz Volar, koji je prodao ovu sliku slikaru Eduaru Vuilaru u zamenu za jedan od radova umetnika.

Na slici Jabuke Pol Sezan stvara prostor i dubinu perspektive putem plana boje, koji se slobodno povezuje i istovremeno kontrastira i poredi. Jabuke na taj način stvaraju ne samo jednu, već mnogo perspektiva, i obim dominira kompozicijom, a ne linija ili boja.

Pročitano 4511 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Juli 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Jabuke