Artnit

Subota, 09 Juli 2016 11:29

Šarl Bodler - O Žanu Ogistu Dominiku Engru Istaknut

Žan Ogist Dominik Engr - Mala kupačica Žan Ogist Dominik Engr - Mala kupačica

Priličnu, a mislim i nezapaženu osobenost dara g. Engra, predstavlja njegova sklonost bavljenju ženama; on ih prikazuje onakvima kako ih vidi, jer bi se reklo da ih odviše voli kako bi poželeo da ih menja; on se posvećuje najsitnijim pojedinostima njihove lepote sa strogošću nekog hirurga; prati najblaža talasanja njihovih linija s ropskom vernošću nekog zaljubljenika.

“Salon 1846“, VIII

Estetičke zanimljivosti

Jedna od stvari koje, po našem mišljenju, naročito odlikuju dar g. Engra jeste ljubav prema ženi. Njegova razuzudanost je ozbiljna i s punim uverenjem. G. Engr nikada nije tako srećan ni tako moćan kao kad se njegov genije uhvati u koštac sa dražima neke mlade lepotice. Mišići, nabiranja puti, osenčene jamice, blaga ispupčenja po koži, ništa tu ne manjka.

“Klasični muzej Bazara Bon-Nuvel“

Estetičke zanimljivosti

(Engr)

Škrt, strog, plahovit i paćenički dar, jedinstvena smeša suprotnih svojstava, svih uposlenih u korist prirodi, a čija neobičnost nije neka od najmanjih čarolija; flamanski nastrojen u izvođenju, individualist i naturalist u crtežu, starinac po svojim naklonostima i proračunati idealist.

“Salon 1846“, VIII

Estetičke zanimljivosti

Iz knjige Misli

Pročitano 3652 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 04 Juli 2020 09:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Šarl Bodler - O Žanu Ogistu Dominiku Engru