Artnit

Nedelja, 05 Juni 2016 10:47

Anri Ruso - Dečak na stenama Istaknut

Slikarski stil Anrija Rusoa je opisan kao "misteriozna poezija" i " moć snova", što je posebno vidljivo na slici Dečak na stenama, koju je naslikao 1895-1897. godine. Prema komentarima francuskog profesora i kustosa muzeja WebMuseum Nicolasa Piocha: "Na ovoj slici samo dete može da uzjaše svet sa takvom lakoćom, a samo detinjasti umetnik sa jednostavnom, naivnom vizijom može da razume ovu visinu i da mi to vidimo kao obeshrabrujuću istinu." Danas se slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Na slici Dečak na stenama dominira figura dečaka, koji sedi na vrhu oštrih stena, nagomilanih oko njega. On nosi crni ogrtač i crne čizme, pantalone i košulju sa crnim i belim prugama, koje bi mogle da budu pižama. Njegov izraz lica je malo nasmejan, ali usta su potpuno zatvorena. Obrazi su ružičasti i crveni, što čini da lice izgleda ravno u odnosu na bledu pozadinu. Iza njega je svetloplavo nebo, koje izgleda kao da nema oblake.

Slika Dečak na stenama ignoriše zakone perspektive. Dečak na slici je iste veličine kao i planinske stene, i nemoguće je reći gde on stoji u odnosu na njih. Boje su ublažene sa distance. Nebo, kao da visi u ravnom zastoru odmah iza dečaka, a okean je kao zid sa plavom linijom, koji čvrsto obeležava nebo.

Pročitano 2382 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Ruso - Dečak na stenama