Artnit

Nedelja, 15 Maj 2016 10:40

Anri Matis - Žuta haljina Istaknut

Mnoge slike Anrija Matisa 1920-ih godina prikazuju žene u enterijeru sa zatvorenim prozorima i veoma dekorisanom pozadinom i odećom. Ti elementi su prisutni i na slici Žuta haljina, koju je počeo da slika 1929, a završio 1931. godine, i ostali su uglavnom netaknuti tokom Matisovih čestih ponovnih prepravki. Danas se ova slika nalazi u Muzeju umetnosti u Baltimoru.

U septembru 1929. godine, Anri Matis je počeo da slika ono što će kasnije postati slika Žuta haljina, ali napustio ju je nekoliko nedelja kasnije da bi posetio Tahiti i Sjedinjene Američke Države. On se zatim vratio u Nicu, i ponovo nastavio da slika sliku Žuta haljina, ali je opet brzo napustio. Njegova frustracija je evidentna u pismu u kome raspravlja o svojim osećanjima prema ovoj slici: “Tokom mog putovanja, čak i dok sam bio snažno impresioniran onim što sam viđao svaki dan, često sam razmišljao o slici koju sam ostavio nedovršenu. Mogao bih čak reći da sam mislio o tome stalno.“

Anri Matis se borio još dve godine da završi sliku Žuta haljina i postigne ravnotežu između modelirane forme i konture. Kako je slika napredovala on je pojednostavio, i proširio figuru i haljinu, pretvarajući domaći model u nešto monumentalno i bezvremensko.

Na slici Žuta haljina je prikazana žena koja dominira “monumentalnom pozom i centralnom pozicijom“. Pentimenti i “sočni“ potezi četkice, kao i višeslojne boje Anrija Matisa su čudesni, kao da on razmišlja naglas, sa četkicom u ruci.

Pročitano 3303 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 18 Juni 2020 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Matis - Žuta haljina