Artnit

Sreda, 27 April 2016 11:11

Vladimir Tretčikov - Kineska devojka Istaknut

Južnoafrički umetnik ruskog porekla Vladimir Tretčikov je bio jedan od komercijalno najuspešnijih umetnika svih vremena. Njegova slika iz 1952. godine Kineska devojka, poznata po popularnim nazivima Zelena dama i Kineskinja, koju su likovni kritičari zvali "Mona Lizom kiča" je jedna od najreprodukovanijih i najprodavanijih art printova u XX veku. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Iako je Vladimir Tretčikov proveo svoje rane godine u Kini, sliku Kineska devojka je naslikao u Kejptaunu u Južnoj Africi. Model mu je bila 17-godišnja Monika Sing-Li, koju je primetio dok je radila u jednoj perionici u Kejptaunu. U svojim memoarima rekao je da je u sliku uneo "srce i dušu" u nadi da će uhvatiti "suštinu kineske ženstvenosti".

Kineska devojka na slici ima crnu kosu, neobičan ten kože, njeno lice je plavo-zelene boje, a usta blistavo grimizne boje. Odevena je u egzotičnu zlatastu odeću. Pozadina je nedovršena.

Kada je Monika Sing-Li videla svoj portret, nije dobila zadovoljavajuće odgovore od Vladimira Tretčikova. Ona mu je rekla: "Nisam zelena! Nisam razumela šta to znači." Na to je on samo rekao: "Šta ne voliš?" Moj odgovor je bio:"Ja ne volim zelenu, to čini da izgledam bolesno". On se samo nasmejao.

Pročitano 2684 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 19 Septembar 2020 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vladimir Tretčikov - Kineska devojka