Artnit

Subota, 16 April 2016 10:34

Patrik Heron - Zelena i ljubičasta slika sa plavim diskom: maj 1960. Istaknut

Period od sredine do kasnih 1950-ih godina bio je naročito značajan u umetničkom stvaralaštvu britanskog slikara, dizajnera i pisca Patrika Herona, vreme kada je počeo da slika apstraktne slike pomoću intenzivne boje i slobodno primenjenih poteza četkice. Tokom 1960-ih i 1970-ih godina njegove slike postaju potpuno nefigurativne, na njima slika slobodno geometrijske forme, koje su sve nepravilnije, i često postavlja u žarište kontrasta boje, što je uočljivo na njegovoj poznatoj apstraktnoj slici Zelena i ljubičasta slika sa plavim diskom: maj 1960. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Patrik Heron je napisao 1960. godine: "Boja je i predmet i sredstvo, forma i sadržaj, slika i značenje u mojoj slici danas." Ovaj njegov stav primetan je na slici Zelena i ljubičasta slika sa plavim diskom: maj 1960. na kojoj je prikazan nepravilni plavi disk koji lebdi pred poljima zelene i ljubičaste boje, i čini se kao da se širi i skuplja u ravni slike.

Slika Zelena i ljubičasta slika sa plavim diskom: maj 1960. je prožeta treperavim bojama, koje su kontrastno naglašene. Ona se oslanja u velikoj meri na čiste vizuelne senzacije i time nudi posmatraču impresivno i oslobađajuće iskustvo.

Pročitano 1954 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 Juli 2020 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Patrik Heron - Zelena i ljubičasta slika sa plavim diskom: maj 1960.