Artnit

Sreda, 13 April 2016 13:01

Mario Sironi - Sifon Istaknut

Italijanski modernistički umetnik Mario Sironi je bio aktivan kao slikar, vajar, ilustrator i dizajner. Bio je povezan sa prvom generacijom futurista koji su se okupili u Milanu pre Prvog svetskog rata, i oslobodili kompleksno iskustvo savremenog života, brzinu savremenog saobraćaja i najnovije inovacije tehnologije. Njegove obično tmurne slike se odlikuju masivnim, nepokretnim formama. Na kolažu iz 1916. godine, koji se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu, korišćene su sečene novine, koje simbolišu tmurnost života.

Kolaž Sifon sadrži tipične predmete koji su se nalazili u jednom kafeu u to vreme: novine, čaša i sifon. Fragmentarni delovi stvarnih novina izdanja Corriere della sera iz Milana sadrže izveštaje o linijama fronta, uvodeći tamni kontrapunkt u atmosferu kafea.

Arhaični jezik Marija Sironija vidljiv na kolažu Sifon, daje životu prolaznost umetnosti, ali i monumentalnost u isto vreme. Čvrsta i tamna obličja, intenzivno i evokativno, uzeta su kao apsolutni simboli ljudskog stanja.

Pročitano 1858 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 10 Juli 2020 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mario Sironi - Sifon