Artnit

Sreda, 20 Februar 2013 21:18

Dijego Velaskez - Filip IV Istaknut

Dijego Velaskez je svoj prvi portret španskog kralja Filipa IV naslikao 1623. godine kada je imao samo dvadeset četiri godine. Povereni zadatak obavio je tako uspešno da je odmah dobio poziv da postane glavni dvorski slikar. Otada je samo Velaskezu bilo dozvoljeno da slika kralja Španije, najmoćnije zemlje u to doba.

Dijego Velaskez je razvio svoj osobeni stil portretisanja. Na portretima kralja Filipa IV Velaskez nastoji da naslika njegov istinit karakter i prikaže lice čoveka-kralja. On je naslikao oko četrdeset portreta kralja Filipa IV u različitim periodima njegovog života. Slikao ga je kao mladića sa glatkom nenaboranom kožom, kao lovca, kao komandanta trupa.

Najraniji poznati portret Filipa IV veličanstvenih dimenzija je redak prikaz mladog monarha. Ovaj portret koji je Velaskez naslikao u periodu između 1624. i 1627. godine nalazi se u muzeju Prado u Madridu. Kralj Filip IV je na slici predstavljen impozantno u potpuno crnoj odeći. On drži pismo u jednoj ruci, a druga ruka mu je na stolu koji je pokriven crvenom čojom i na kome je crni šešir. Na njegovom licu se ističe brada i pune usne. Lice je bezizražajno i na njemu je samo blagi nagoveštaj nesigurnosti kojoj je kralj navodno bio sklon. Portret naglašava njegov kraljevski status i moć. Na slici dominiraju tamni tonovi.

Dijego Velaskez je oduvek bio cenjen po posebno suptilnoj percepciji slikanja portreta. Njegovi portreti kralja i članova kraljevske porodice nisu bili namenjeni širokom krugu gledalaca, već su bili rađeni za kraljevske odaje. On je naslikao ne samo kralja Filipa IV, već i istinsku hroniku jedne kraljevske kuće, poklanjajući istu pažnju vladarima i tužnim dvorskim ludama.

Pročitano 5903 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 03 Juli 2013 20:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dijego Velaskez - Filip IV