Artnit

Ponedeljak, 28 Mart 2016 12:34

Džon Vilijam Voterhaus - Kristalna kugla Istaknut

Sliku Kristalna kugla engleski slikar Džon Vilijam Voterhaus je završio 1902. godine. Na njoj je vidljiv uticaj italijanske renesanse sa vertikalnim i horizontalnim linijama, zajedno sa krugovima. Ova slika je izložena dva puta u Rojal akademiji u Londonu, a danas se nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Kristalna kugla Džona Vilijama Voterhausa, prikazana je devojka u crvenoj haljini, zagledana u kristalnu kuglu, koja joj pokazuje viziju vode. Ako se uveća haljina devojke, može se primetiti da zlatni simboli nalik na zmajeve ili zmije stvaraju prsten oko donjeg dela haljine. Na stolu pored nje je otvorena knjiga, a preko nje je konus za lampu. Pored knjige je prazna šuplja lobanja. Devojka je ispred prozora, sa koga se vidi veliki broj stabala napolju, ali ne dovoljno da pokaže da ona živi u šumi. Tu je i zavesa kojom nije pokriven prozor, ona se pokazuje, ne stidi i ne pokušava da sakrije ono što radi.

Ostaje misterija šta je Džon Vilijam Voterhaus hteo da kaže sa slikom Kristalna kugla. Moguće je da devojka na slici nije nevina kao što izgleda ili da je bila uvučena u okultnost svoje porodice. Može takođe, da se pretpostavi da je napravila grešku u svom životu i zato koristi svoje znanje proricanja da utvrdi šta će biti njena sudbina. Mi to nikada nećemo znati.

Pročitano 3023 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 01 Juni 2019 10:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Vilijam Voterhaus - Kristalna kugla