Artnit

Utorak, 15 Mart 2016 12:57

Pjer Ogist Renoar - Devojčica sa obručem Istaknut

Pjer Ogist Renoar je voleo da iskoristi prirodno svetlo na svojim slikama. Međutim, od 1880-ih godina, kao i mnogi impresionisti, postaje nezadovoljan sa "hvatanjem" prolaznih vizuelnih efekata, jer je imao osećaj da to "čini impresionizam suvim". Gubeći inspiraciju i volju da slika, Renoar je počeo da traga za jasnijom formom. U Italiji 1881. godine, on nalazi novu inspiraciju u delima renesansnih umetnika, posebno Rafaela Santija, i razvija stil slikanja koji je nazvao "kiseo". Ova reč prenosi osećaj tvrdoće i napetosti novog stila, prikazan na slici Devojčica sa obručem iz 1885. godine, koja se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Devojčica sa obručem je slika koja je naručena. Na njoj je u prvom planu prikazana devetogodišnja devojčica po imenu Marie Goujon sa obručem. Debelim, produženim potezima četkice Renoar slika prirodni pokret devojčice. Potezi četkice su tesni i čvrsti, i imaju lakoću kao sama koža devojčice. Konture njene figure su oštro definisane, skoro kao da su nacrtane. U pozadini, izduženi potezi četkice naglašavaju taj osećaj linije.

Boje na slici Devojčica sa obručem, iako u nekim oblastima gusto nanete, stvaraju osećaj prozračnosti. Na koži devojčice one se glatko mešaju u svilenkastoj, skoro tečnoj teksturi koja izgleda kao da teče duž forme. Kroz fluidnu upotrebu boje i prikazivanje devojčice u igri, evocira se jasno bezbrižno raspoloženje.

Pročitano 2786 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 30 Mart 2019 12:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Devojčica sa obručem