Artnit

Četvrtak, 11 Februar 2016 12:14

Sem Frensis - Grebeni Istaknut

Za američkog slikara i grafičara Sema Frensisa, Pariz je predstavljao ključnu prekretnicu u njegovom umetničkom stvaralaštvu. U Parizu je slikao slike koje variraju tonovima jednog pigmenta, kojima se istražuju prelazne prirode raznih boja, što je rezultiralo u slici Grebeni koja rezonira jarkim i živopisnim nijansama. Ova slika, koju je naslikao 1955. godine, se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Grebeni sadrži bogate boje koje izlaze preko površina platna, amalgam svetlog i tamnog lazurnog kamena plavih amorfnih ćelija, koje proizilaze iz centra skrivaju još bogatiji niz sekundarnih boja, ljubičaste, žute, crvene i narandžaste, koje vire u njima i između njih i okupljaju se na ivicama. Takvim spajanjem boja stvorena je veoma živa atmosfera.

Na slici Grebeni kao da je zarobljena svetlost i tako istaknuta njena prolazna priroda. Sem Frensis je napisao: "Boja je svetlost u vatri. Svaka boja je rezultat sagorevanja, svaka supstanca gori posebnom bojom." Ova slika fizički manifestuje svetlucanje, iluziju kao što je svet svetlosti, koja se kristališe u obliku boje, koju je Sem Frensis prvo doživeo tokom dužeg boravka u bolnici. Američki kustos i pisac moderne umetnosti Džejms Džonson Svini je objasnio da je Sem Frensis bio fasciniran "igrom svetlosti na plafonu, nebom u zoru i zalaskom sunca koje nebu daje snagu nad Pacifikom, kada je njegov krevet bio premešten na bolnički balkon. Ono što ga je najviše zanimalo... je kvalitet same svetlosti... ne samo igra svetlosti, već supstanca od koje je svetlost stvorena".

Pročitano 1796 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Avgust 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Sem Frensis - Grebeni