Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 27 Januar 2016 11:47

Rene Magrit - Oaza Istaknut

Belgijski slikar Rene Magrit je naslikao sliku Oaza u periodu 1925-1927. godine. Važan koncept ove slike je namerno izvrtanje perspektive stola koja stvara iluziju sa nogama stola. Druga očigledna distorzija stavlja oblake, koji bi trebalo da budu iza drveća ispred njih. Danas se ova slika nalazi u muzeju Geti u Los Anđelesu.

Na slici Oaza je naslikan mali sto na kojem stoje nerealna stabla drveća u kineskoj perspektivi, obrnutoj perspektivi, a ne sistematizovanoj kao što je evropska renesansna perspektiva. Oblaci se pojavljuju delom ispred i delom iza krošnji drveća, dok je rastojanje između oblaka i zemlje suviše malo. U oblacima je svetlost, a plavetnilo neba na horizontu menja boju, dok se približava tamnom ponoćnom plavetnilu.

Kroz izlaganje Renea Magrita na slici Oaza, percepcija posmatrača postaje intenzivirana, a iskustvo prostora postaje intimnije. Posmatrač se oseća kao da ga okružuje beskonačna tišina kojom zrači slika.

Na slici Oaza Rene Magrit je promenio prostorne razmere i pokazao da je perspektiva relativna. Istovremeno koncept prostora na slici nije podvrgnut akademskoj formuli, a prirodni svet je oslobođen od pravila i običaja potčinjenih shvatanjima savremenog čoveka.

Pročitano 2684 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Avgust 2020 10:54
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci