Artnit

Subota, 23 Januar 2016 11:49

Lusijan Frojd - Čovek sa perom Istaknut

Čovek sa perom je prvi veliki autoportret, britanskog slikara nemačkog porekla Lusijana Frojda koji je naslikao kada je imao 21 godinu, 1943. godine. Ova slika predstavlja vrhunski primer njegovog ledenog, kubističkog realizma, sa odjecima holandskog slikarstva i nadrealizma. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Čovek sa perom je nadrealistički, neoromantički autoportret. Na njemu je Lusijan Frojd prikazao sebe ispred male žute londonske kuće. On je delom obavijen tamom i drži pero. Iza njega, na prozorima kuće vidi se nekoliko misterioznih oblika, zlokobne figure poput senki ptice podsečenog kljuna i čoveka sa šeširom na glavi koji gledaju kroz uokvirene prozore.

Lusijan Frojd je odbio da otkrije simboliku slike Čovek sa perom. Neki likovni kritičari su bili veoma oduševljeni, videli su simbole izolacije i skrivene dubine psihe u žutim grumenima. Upitan da li su misteriozni žuti grumeni ledene sante, Frojd je rekao da se ne seća, ali da je bio veoma sklon klizanju u to vreme.

Pročitano 3261 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Avgust 2020 10:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Lusijan Frojd - Čovek sa perom