Artnit

Nedelja, 03 Januar 2016 11:28

Gven Džon - Mačka Istaknut

Velška slikarka Gven Džon je obožavala svoje mačke i prikazivala ih je često na akvarelima i crtežima. Uradila je grupu studija mačaka, po kojima je bila posebno poznata. Njena mačka Edgar Quinet je bila model većine njenih radova mačaka, pa i ove grupe. Iako ženka, dobila je muško ime po adresi gde je Gven Džon živela 1904. godine kada je dobila par mačaka sa grudima boje kornjačinog oklopa, 19 boulevard Edgar Quinet u Parizu. Akvarel Mačka, koji je Gven Džon verovatno naslikala u periodu od 1905. do 1908. godine, prikazuje Edgara Quineta, i danas se nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Na slici Mačka prikazana je mačka Edgar Quinet boje kornjačinog oklopa. Baš kao i akvareli žena Gven Džon, koji su intimni i skoncentrisani, ova studija mačke na sličan način obuhvata pribranost i nezainteresovanost mačaka.

Kada je mačka Edgar Quinet nestala 1908. godine, Gven Džon je bila veoma tužna. U pismu prijateljici, Ursuli Tyrwhitt, napisala je: "Kada mačke vode ljubav ja žurim da vidim da li je moja slatka jedna od njih". Ona je komponovala pesmu povodom njenog gubitka, pod nazivom Au Chat, koju je poslala francuskom vajaru Ogistu Rodenu.

Pročitano 2952 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Avgust 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gven Džon - Mačka