Artnit

Sreda, 30 Decembar 2015 18:38

Erik Ravilious - Dolina belog konja Istaknut

Engleski slikar, dizajner, ilustrator knjiga i graver Erik Ravilious je video sebe kao deo duge tradicije engleskih slikara pejzaža, a njegova primena ravnog akvarela podseća na rad engleskog slikara Džona Sela Kotmana u ranom XIX veku. Međutim, njegove slike često podrivaju tradiciju. Slika Dolina belog konja iz 1939. godine je jedna u seriji slika, koje je naslikao, pre i za vreme Drugog svetskog rata, a na kojima su prikazane figure od krede. Na njoj je možda, iznenađujući apstraktni prikaz belog konja koji je privukao moderne umetnike. Danas se ova slika nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Slika Dolina belog konja je naslikana u potpunosti iz unakrsne šare, poteza četkice, mrlja i brazdi na bledoj boji, nežnoj konturi nasuprot bledoj liniji, sa belom stranom “vazdušastog disanja“ između, gotovo ničeg, kao pogleda kroz san. Prikazana je kiša koja pada iz svetlosnog neba na konturama zemljišta izvajanog vremenom i obojenim braon, sivom, zelenom i belom bojom. Prikaz zelenila na kiši je smiren, ali njegovo prikazivanje odozdo čini da slika izgleda uznemirujuće. Na taj način se naglašava masa brda i daje neobičan izgled belom konju koji je urezan kredom na Afingtonu u Berkširu u Engleskoj, jednom od najistaknutijih antičkih lokaliteta.

Na slici Dolina belog konja prikazana je u središtu pejzaža najstarija figura belog konja u Engleskoj, koji ima jedinstveni dizajn. Ovaj konj iz Afingtona u Berkširu datira iz bronzanog doba, oko 1000 godina pre nove ere, a imao je imao uticaja na razne kulturne oblasti, od skulpture Henrija Mura, fotografije Pola Neša, poezije Gilberta Kita Čestertona i omota albuma popularne muzike Kejt Buš, XTC i Nirvane.

Pročitano 2420 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Juli 2020 10:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Erik Ravilious - Dolina belog konja