Artnit

Ponedeljak, 28 Decembar 2015 12:42

Samjuel Palmer - Svetli oblak Istaknut

Engleski slikar pejzaža, bakropisac i grafičar Samjuel Palmer je na svojim slikama prikazivao oblake zbog njihove živopisnosti. Za razliku od engleskog slikara Džona Konstejbla, on nije otišao u "nebo" na način "hvatanja" određenih meteoroloških efekata, koji bi se zatim mogli koristiti da ukažu na ukupno raspoloženje slika. Na crtežu urađenom perom i mastilom na braon papiru, Svetli oblak iz 1834. godine, koja se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu, prikazuje pastoralnu scenu koja odiše nostalgijom.

Samjuel Palmer piše 1828. godine svom prijatelju engleskom slikaru Džonu Linelu o slikanju oblaka, što je već bilo vidljivo na njegovoj slici Svetli oblak. On ističe: "Ne sme se zaboraviti šarena oblačnost, fine mreže, iz vazduha tkiva koje je išarano nebom proleća, ni talasasta količina neba i gomile planinske svetlosti."

Na slici Svetli oblak Samjuel Palmer prikazuje talasasti svetli oblak na nebu koji se nadvija nad pejzažom. Drveće kao da se savija pod vetrom koji duva. Figure žene i čoveka u prvom planu pejzaža, izgledaju kao žeteoci ili sejači koji se odmaraju posle napornog rada. Do izražaja dolazi Palmerova pažnja za detalj, što deluje kao suprotan balans njegovom interesovanju za eterično na slici.

Pročitano 2196 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 26 Maj 2019 11:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Samjuel Palmer - Svetli oblak