Artnit

Subota, 05 Decembar 2015 12:26

Kristofer Vud - Zebra i padobran Istaknut

Zebra i padobran je jedna od poslednjih slika engleskog slikara Kristofera Vuda. Ovu sliku je naslikao u Parizu u leto 1930. godine, a elementi njenog nadrealizma ukazuju na to da se posvetio novom pravcu u umetničkom stvaralaštvu. Efekat snažne senke koja se baca preko izgrađenog okruženja na slici podseća na slike italijanskog slikara Đorđa de Kirika, sa čijom umetnošću je bio upoznat. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Na slici Zebra i padobran Kristofer Vud prikazuje nadrealnu sliku egzotične životinje nasuprot pozadini strukture koju su ljudi stvorili. Prepoznatljiva arhitektura zgrade na slici se identifikuje kao vila Savoj u blizini Pariza, koju je dizajnirao francuski arhitekta Le Korbizije. U kontekstu ove slike modernizam vile Savoj simboliše civilizaciju, a zebra je simbol egzotičnog.

Zebra na slici Zebra i padobran stoji na krovnoj terasi zgrade u blizini podignute okrugle gredice. Prepoznatljive linije arhitekture, koje uključuju snažne dijagonale stvorene od rampe i cilindričnih formi dva dimnjaka ili kule u pozadini, pokazuju gotovo apstraktan raspored koji je u suprotnosti sa potpuno različitim obrascem koji stvaraju zebrine pruge. Tamna senka pada samo ispred zebre, deo zone terase je u polumraku i dodata je misteriozna atmosfera slici. Na nebu iznad ove scene, padobran se spušta. Sićušna figura koja visi u padobranskom pojasu se pojavljuje mlitavo i beživotno. Iako su zebra i padobran jedinstveni po tome što se dodaje figura sa padobranom na nebu, to može imati mračno značenje, jer usna padobranca izgleda kao da je mrtva ili ozbiljno povređena.

Pročitano 1963 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Mart 2019 12:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kristofer Vud - Zebra i padobran