Artnit

Petak, 20 Novembar 2015 11:59

Đorđo de Kiriko - Železnička stanica Monparnas Istaknut

Sliku Železnička stanica Monparnas Đorđo de Kiriko je naslikao 1914. godine, u periodu kada je živeo u Parizu. Poznata je i po nazivu Melanholija odlaska i ilustruje mnoge ponovljene teme na njegovim slikama, ali uključuje i temu železničkog saobraćaja. Kao što se vidi po nazivima, i ova slika kao i mnoge od De Kirikovih slika je bila inspirisana osećanjima izazvanim putovanjima i odlascima. Slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Slika Železnička stanica Monparnas prikazuje železničku stanicu Monparnas u Parizu. Naslikan je na horizontu parni voz sa oblakom belog dima koji buja od njega. Parni voz je predstavljen, kao i na drugim slikama Đorđa de Kirika, verovatno zbog njegovih ranih sećanja na oca, železničkog inženjera, i njegovu fascinaciju železničkim saobraćajem. Dim iz parnog voza raste vertikalno, a zastave na satu kule i zgradi sa leve strane lepršaju furiozno na vetru s desna na levo. Ne postoji perspektiva u načinu na koji je De Kiriko prikazao žuti put na kome se vide dve figure, a leva strana puta je struktura koja se vidno povlači u daljinu. Najčudniji deo slike je uključivanje velike gomile banana u njen prvi plan. Ovo nije prvi put da je takav predmet bio uključen na njegovim slikama.

Slika Železnička stanica Monparnas je klasičan primer slikarskog stila Đorđa de Kirika i prikazuje ugaonu perspektivu na otvorenom arhitektonskom ambijentu u dugim senkama i tamnim bojama ranih večernjih sati. Pored dugih senki i ogromnog prostranstva otvorenog prostora, ova slika takođe uključuje gomilu banana u prvom planu, drugu ponavljenu temu na njegovim slikama. Đorđo de Kiriko je završio sliku Železnička stanica Monparnas 1914. godine, pre nego što je napustio Francusku i vratio se u Italiju. Slika je kao san, donekle izgleda kao prikaz noćne more. Neki istoričari umetnosti smatraju da se tema slike poklapa sa periodom akutne nostalgije De Kirika, čija je ogromna i dugotrajna misao bila da napusti Pariz, da uđe u voz i vrati se u Italiju.

Pročitano 2952 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 15 Mart 2019 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Đorđo de Kiriko - Železnička stanica Monparnas