Artnit

Sreda, 11 Novembar 2015 12:23

Žorž Brak - Violina i lula, dnevni Istaknut

Istraživanje slikarske kompozicije i materijala dovode Žorža Braka do niza slika obično okupljenih pod pojmom kolaža, jer je koristio papire na kojima je radio da bi im dao izgled vestačkog drveta i druge materijale koje je dobro poznavao, pošto je izučio zanat dekoratera. Primer je kolaž Violina i lula, dnevni završen 1913. godine, koji se sastoji od krede, drvenog uglja, zalepljenog papira, lažnog drveta, čipkanog papira, crnog papira, novinskog papira zalepljenog na kartonu. Ovaj kolaž se danas nalazi u Nacionalnom muzeju moderne umetnosti u Parizu.

Korišćenjem kolaža, Žorž Brak je stvorio novu vezu između "istinitog" i "varljivog". Materijali koje je koristio bili su fragmenti "stvarnog sveta", tako da su stvarniji od naslikanog ili nacrtanog.

Za kolaž Violina i lula, dnevni, Žorž Brak je izabrao kao svoju temu žičani instrument. Pošto nema konkretnih dokaza da je ovo violina, posmatrač može bolje da shvati kako je proučavao oblike bez predmeta i postavke, premeštajući ih okolo, kao da se meša špil karata.

Pročitano 3454 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 22 Septembar 2019 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žorž Brak - Violina i lula, dnevni