Artnit

Utorak, 10 Novembar 2015 11:56

Pol Sinjak - Žena sređuje kosu Istaknut

Žensko telo, odeća, kosa i tradicionalna domaća postavka služile su Polu Sinjaku kao inspiracija za studije u liniji, boji, svetlosti i teksturi. Mnogi od portreta licem u lice prikazuju žene sa oborenim očima, koje izgledaju udaljeno ili obavljaju neku delatnost, kao što je šivenje, čitanje ili oblačenje. Slika Žena sređuje kosu poznata i po nazivu Arabeske za garderobu iz 1892. godine, koja se danas nalazi u privatnoj kolekciji, sažima takvo prikazivanje ženske forme.

Na slici Žena sređuje kosu Pol Sinjak prikazuje svoju buduću ženu u garderobi, sa trakama i zavezanim korsetom koji je postavljen nasuprot njenoj bledoj koži, u boji steznika, i tamne kose. Krivine njenih ruku, prstiju i struka predstavljaju paralelni dizajn na polaznoj tački i bokalu, kao i staklenoj boci i dekorativnoj lepezi. Svaki detalj na slici je činilac, osim ženskog lica, koje je zamućeno. Prikazano je zamaskirano lice koje simboliše oblik tela kao niz arabeski.

Moglo bi se tvrditi da slika Žena sređuje kosu nije portret, već studija u formi. Godine 1892. Pol Sinjak je imao sedam izloženih slika na Osmoj izložbi neoimpresionista. Kasnije je iste godine izlagao sliku Žena sređuje kosu u Antverpenu.

Pročitano 3616 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sinjak - Žena sređuje kosu