Artnit

Nedelja, 01 Novembar 2015 12:07

Edvard Hiks - Miroljubivo kraljevstvo Istaknut

Američki slikar naivac i propovednik Edvard Hiks je naslikao preko 100 verzija svoje poznate slike Miroljubivo kraljevstvo od 1820. godine do svoje smrti. Tema ove slike je izvučena iz 11. poglavlja knjige proroka Isaija, koji je bio nesumnjivo privlačan Edvardu Hiksu zbog njegove poruke mira: "Vuk će boraviti sa jagnjetom, leopard će ležati dole sa detetom, i tele i mladi lav i uhranjena životinja zajedno, a malo dete će ih voditi." Verzija slike Miroljubivo kraljevstvo iz 1834. godine se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Prvi, srednji plan i pozadina slike Miroljubivo kraljevstvo su definisani predmetima, životinjama, pejzažem, ljudima i linijama horizonta. Prikazana je pretrpana oblast, u kojoj veličina svake životinje ili čoveka na slici ima svoju važnost bez obzira na njeno mesto u prostoru.

Na slici Miroljubivo kraljevstvo dominira pejzaž nad figurama, a njihovi blokirani oblici se nalaze u trouglastim grupacijama u okviru širokog prostora koji prelazi kompoziciju. Mnogi od oblika i formi izgledaju kao da su organski, tečni i meki. Izvor svetlosti su sunce i nebo. Meka svetlost igra preko oblika, objedinjuje ih i spaja u pozadini magle koje prožimaju scenu i naglašavaju slikovitu harmoniju. Dominantni braon tonovi stvaraju osećaj topline.

Tema slike Miroljubivo kraljevstvo je mirna zajednica životinja koja je bila često korišćena kao politička metafora. Ova verzija slike je jedna od prvih koja je proširila lepezu životinja sa dodatkom medveda, stoke, i drugog lava da pokaže životinje kako dele hranu i troje dece. U pozadini se vide doseljenici, koji potpisiju ugovor sa Indijancima. Prikazana interakcija između ljudi i životinja izaziva osećaj mira i zajedništva.

Pročitano 2036 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 15 Septembar 2019 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Hiks - Miroljubivo kraljevstvo