Artnit

Četvrtak, 29 Oktobar 2015 12:31

Rene Magrit - Soba za slušanje Istaknut

Na slikama Renea Magrita su česti motivi koji sami po sebi nisu misteriozni ali zbog načina njihova interpretiranja, kao i smeštanja u kontekst, oni postaju misterija. Tako, na primer jabuka na slici Soba za slušanje iz 1952. godine, koja se nalazi u kolekciji Menil u Hjustonu, kao i slika sa istim nazivom iz 1958. godine, koja se nalazi u privatnoj kolekciji, poprima misterioznu dimenziju zbog ogromnog povećanja same jabuke, koja je naslikana u nemogućoj situaciji.

Na obe slike, koje nose isti naziv Soba za slušanje prikazane su realistički skoro identične zelene jabuke, koje ispunjavaju sobu od poda do plafona, ali koje su stavljene u različite sobe. U verziji iz 1952. godine, soba je bogata bojom, pod je tamnobraon, terakota zidovi, a iz staklenog prozora sa belim ukrasom ulazi svetlost koja osvetljava jabuku. Dok je u verziji iz 1958. godine soba nalik na ćeliju sa kamenim podom, sivim zidovima i sa lučnim prozorom, a jabuka u njoj se više izdvaja.

Na obe verzije slike Soba za slušanje jabuka kao da upozorava posmatrača: "Nemoj me odbiti!" Kao i mnogo slike Renea Magrita, i ove slike jabuke predstavljaju simbolično kritiku i ohrabrenje. Ovaj oblik jabuke i njena zelena boja izaziva našu želju da preziremo ono što je manje od nas samih. Rene Magrit čini da jabuka na slikama "plače glasno" protiv našeg mogućeg prezira prema njoj i zato ima samo svoju osvetu. Malom jabukom možete lako upravljati, zagrizete je bez razmišljanja. Prema ovoj velikoj, kaže slikar, imate veće poštovanje.

Pročitano 3716 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Septembar 2019 11:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rene Magrit - Soba za slušanje