Artnit

Petak, 09 Oktobar 2015 11:32

Đovani Ambrođio Fiđino - Metalni tanjir sa breskvama i vinovim lišćem Istaknut

Italijanski renesansni slikar iz Milana, Đovani Ambrođio Fiđino, predstavnik lombardske slikarske škole, bio je najpoznatiji kao crtač i vešt slikar portreta. Slika Metalni tanjir sa breskvama i vinovim lišćem, koju je naslikao između 1591. i 1594. godine je njegova jedina poznata mrtva priroda. Fiđinov prototip je otkriven 1967. godine i kao jedinstvena u svojoj zbirci, ne bi bila prepoznata da nije imala rukopis slikara, natpis na poleđini slike Io Ambrosij Figini Opus. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Metalni tanjir sa breskvama i vinovom lozom Đovanija Ambrođija Fiđina, predstavlja primer slikanja mrtvih priroda koji pokazuje slikarsku tehniku ulje na ploči. U vreme kada je naslikana, mrtve prirode su bile klasifikovane kao najmanje prestižni umetnički žanrovi, i bile prvi žanr umetnosti koji je trebalo da savlada student.

Mrtva priroda Metalni tanjir sa breskvama i vinovom lozom naslikana je naturalistički. Na slici je prikazan tanjir sa svežim breskvama okruženim kovrdžavim, tamnijim listovima vinove loze. Rumenilo breskvi je istaknuto dijagonalnim potezima četkice, kao i mekoća njihovog mesa. Tamna pozadina ističe tanjir sa voćem u prvi plan slike.

Pročitano 3114 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Đovani Ambrođio Fiđino - Metalni tanjir sa breskvama i vinovim lišćem