Artnit

Ponedeljak, 05 Oktobar 2015 12:08

Meri Kasat - Mlada žena šije u vrtu Istaknut

Meri Kasat je na svojim slikama prikazivala svet koji je poznavala, a veoma često žene poput nje, koje pišu pisma, šiju, čitaju ili se bave drugim domaćim i društvenim aktivnostima. Postala je poznata po svojim portretima majki i njihove dece, ali i po individualnim portretima, kao što je Mlada žena šije u vrtu, naslikan između 1880. i 1882. godine, u periodu kada je Meri Kasat sa svojom američkom porodicom koja ju je posetila, provela neko vreme u iznajmljenoj kući u Marly-le-Roi, oblasti blizu Pariza. Slika Mlada žena šije u vrtu, takođe poznata i po nazivu Devojka u vrtu, danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Sa širokim, impresionističkim potezima četkice Meri Kasat na slici Mlada žena šije u vrtu, postavlja ženu u bogatu obojenu pozadinu, definisanu putanjom, širokom dijagonalnom trakom koja daje dubinu slici i strukturu kompozicije. Njena gotovo monumentalna figura je obučena u tanku letnju haljinu. Brzi, nejasni tretman donjeg dela haljine je u suprotnosti sa jasnim, čvrstim obrisom lica i grudi. Sva pažnja je usmerena na njene rumene obraze, zauzete ruke i izražavanje potpune koncentracije na licu. Iako izgleda kao da je izgubljena u snovima, njeni prsti rade sve vreme.

Identitet žene na slici Mlada žena šije u vrtu nije poznat. Slika je prikazana 1886. godine na poslednjoj izložbi impresionista.

Pročitano 3881 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 28 Mart 2019 12:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Mlada žena šije u vrtu