Artnit

Utorak, 29 Septembar 2015 11:50

Vilijam Adolf Bugero - Nevinost Istaknut

Poznati francuski tradicionalista i slikar Vilijam Adolf Bugero je često slikao klasične i mitološke teme i stvorio na svojim realističkim slikama opštu žensku formu. Smatra se za najvećeg slikara ljudske figure u istoriji umetnosti. Na svojim slikama on "hvata" samu dušu i duše svojih modela poput Rembranta van Rajna. Njegove realističke žanr slike i mitološke teme predstavljaju savremene interpretacije klasičnih modela sa akcentom na žensko telo. Poznata je njegova slika Nevinost iz 1893. godine, koja se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Vilijam Adolf Bugero je pratio klasični stil XVI veka, italijanskog slikara Rafaela Santija. Njegova slika Nevinost prikazuje majku koja drži svoju bebu i jagnje, i oba su simbol nevinosti. Mnogi veruju da su prikazani Devica Marija koja drži bebu Isusa Hrista koji spava i malo jagnje, označavajući buduću žrtvu Gospoda.

Idealizovana slika Nevinost i njen gotovo foto-realističan stil oživljava osetljivost i najfinije nijanse ličnosti i raspoloženja. Istovremeno ona pokazuje veštinu Vilijama Adolfa Bugeroa u prikazivanju savršeno obojene figure i anatomije žene.

Pročitano 2452 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 01 Avgust 2020 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vilijam Adolf Bugero - Nevinost