Artnit

Petak, 21 Avgust 2015 10:36

August Macke - Plava devojka čita Istaknut

Glavne teme na slikama Augusta Mackea su jednostavni, svakodnevni prizori iz života koje je veoma voleo. Slikao je moderne, često elegantno obučene, ljudske figure u mirnom okruženju. U kretanju njegovih figura ne postoji žurba. To su često tihi razgovori, ljudi koji čitaju ili gledaju životinje ili reka koja teče, scene koje se retko nalaze u nemačkom ekspresionizmu. Sliku Plava devojka čita, koja se danas nalazi u privatnoj kolekciji naslikao je 1914. godine.

Na slici Plava devojka čita August Macke prikazuje svoju mladu ženu Elizabet, koja kao da je obavijena vazduhom melanholije. Ona je nagnuta nad stolom, prekrivenim šarenim stolnjakom i sa činijom svežeg voća na ivici. Knjiga u koju je uperen njen pogled odvaja je od stvarne scene na slici.

August Macke je razvio "ravan" ornamentalni stil, ali i na portretu Plava devojka čita ostaje veran objektivnom predstavljanju i jednostavnom i direktnom pristupu svakodnevnom životu. Kompozicija sike je pažljivo izbalansirana. Dominiraju žive boje, a posebno plava boja, kojom je istaknuta figura mlade žene i deo pozadine iza nje.

Pročitano 3365 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 21 Juli 2020 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta August Macke - Plava devojka čita