Artnit

Petak, 14 Avgust 2015 11:42

Alfred Sisli - Male livade u proleće Istaknut

Godine 1880. zbog finansijskih teškoća Alfred Sisli je bio primoran da napusti Sèvres, i da se preseli u predgrađe Pariza, Seine-et-Marne, jugoistočno od grada. Ovo preseljenje je označilo prekretnicu u njegovoj umetničkoj karijeri, i naslikao je već iste godine sliku Male livade u proleće, na kojoj prikazuje pejzaž reke sa novom vitalnošću i svežinom vizije. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Na slici Male livade u proleće naslikan je pogled na obalu reke Sene između sela Veneux i njegove okoline. Prikazan je Chemin des Petits Prés, šumoviti put koji je vodio duž leve obale reke i povezivao selo Veneux i njegovu okolinu. U prvom planu slike je devojka sa šeširom, identifikovana kao Žana, kćerka Alfreda Sislija. Ona se pojavljuje između golih stabala drveća i procvetalih žbunova kao otelovljenje proleća. U daljini se nazire selo sa malim kućama, a na suprotnoj obali je pokrajina Šampanj. Reka deli dve obale, dok nebo prekriveno belim oblacima kao da ih spaja u jednu celinu.

Alfred Sisli je na slici Male livade u proleće izrazio suptilne nijanse prirode u impresionističkom pejzažu. Prikazan je bezvremenski pogled na prirodu u kojoj čovek, iako prisutan, nikada nije sila koja može da kontroliše.

Pročitano 2678 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 20 Juli 2020 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Alfred Sisli - Male livade u proleće