Artnit

Ponedeljak, 27 Juli 2015 10:55

Bridžet Rajli - U letnjem danu Istaknut

Slika U letnjem danu iz 1980. godine vibrira u umu i oku, što predstavlja duh umetnosti engleskog slikara Bridžeta Rajlija, odjekujući istinom da se ništa u svetu ne vidi i sve ostaje mirno. Njen naziv asocira na XVIII sonet Vilijama Šekspira, sugerišući samo poređenje sa letom. Slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Na slici U letnjem danu su prikazane obojene horizontalne pruge koje izgledaju kao talasi, što stvara vizuelni doživljaj nečega što kao da pluta po okeanu. Ne može se izbrojati koliko pruga ima na slici, a oči i um su stalno angažovani da bi se oduprli ovom nerealnom kretanju.

Obojene pruge na slici U letnjem danu prelaze duž zajedničke trake, podsećaju na vijugave linije, i stvaraju vijugavi obrazac talasa. Svaki talas ima tri boje, počinje i završava se sa vrhom ili uvalom. Izbor boja ima za cilj da isprovocira optičku mešavinu u očima, sa što više mogućih interakcija između boja. Svetloplava i žuto-oker boja formiraju osnovni par boja, u kojima su uvedene povremene niti ružičaste i ljubičaste boje, da bi istakle, i tople, i hladne modulacije opšteg osećaja senzacije boja.

Pročitano 3244 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 17 Novembar 2019 12:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Bridžet Rajli - U letnjem danu