Artnit

Nedelja, 05 Juli 2015 11:32

Fernan Leže - Žena sa knjigom Istaknut

Francuski slikar Fernan Leže je posle Prvog svetskog rata preinačio ustanovljene predmete i teme u mrtvim prirodama, figurama i scenama enterijera u pojednostavljene forme i osnovne boje, prikazujući ih kao čvrste, trajne. Na slici Žena sa knjigom iz 1923. godine, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku, oblik žene svodi na jednostavne forme, koje su smeštene zajedno kao mašina.

Fernan Leže je verovao da mehaničko doba ima sposobnost lečenja haosa koji se desio tokom Prvog svetskog rata, i za tu svrhu sveo figure na svojim slikama na mehaničke oblike. "Ja sam razbio ljudsko telo, pa sam počeo da ga ponovo spajam", rekao je Fernan Leže. Tako i portret Žena sa knigom, zbog jednostavnih, čvrstih oblika daje utisak da je žena mehanizovana verzija sebe. Na glatkim površinama volumetrijske žene, buket cveća, kao i knjiga evociraju mehaničke delove okupljene zajedno.

Metalik sjaj i čvrsta geometrija su stilski postupci koji su vidljivi na slici Žena sa knjigom i ponavljaju se na mnogim slikama Fernana Ležea iz tog perioda. Ovaj portret odaje utisak da čvrst ženin stav i čvrsta figura nude udobnost posle nevolja koje je doneo Prvi svetski rat.

Pročitano 4640 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Novembar 2019 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Fernan Leže - Žena sa knjigom