Artnit

Nedelja, 21 Juni 2015 11:10

Pavel Filonov - Čovek i žena Istaknut

Umetnost ruskog slikara Pavela Filonova je bila posvećena njegovim idealima, koji traže poštovanje i razumevanje osnovne sile ljudske egzistencije kroz umetnost. Zbog toga, njegove slike nisu samo predstave objekta sa značenjima, već su i manifestacije njegove umetničke teorije i ideologije. Tako i slika Čovek i žena iz 1913. godine prikazuje čoveka i ženu, ili možda Adama i Evu, ilustruje karakteristike njegovog slikarstva. Danas se ova slika nalazi u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu.

Figure na slici Čovek i žena nisu potpuno apstraktne i nisu baš reprezentativne. Nakon posmatranja slike može se dobiti uvid u duše središnjih likova, figura čoveka i žene i njihov uticaj na manje figure oko njih. Posmatrači i pešaci okružuju centralne figure i kao da ih posmatraju različitim očima. Svaka vizija je drugačija, dakle, par u središtu slike je usklađen sa procesom vizualizacije.

U kompoziciji slike Čovek i žena se ponavljaju gestovi ruka figura koje se potčinjavaju mestu i objektu, zauzimajući ceo prostor. Pokreti diktiraju glavnu semantiku slike i strukturu svojim kriptanim ritmom i smislom sa svim mogućim kombinacijama i beskrajnim varijantama percepcije. Percepcija iznosi posmatrača slike do čina stvaranja, a čovek i žena se manifestuju u odnosu na posmatrača. U stvari, posmatrač je taj koji sve stvara.

Pročitano 1923 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pavel Filonov - Čovek i žena