Artnit

Nedelja, 14 Juni 2015 11:54

Pol Sezan - Mlada Italijanka za stolom Istaknut

Od 1890. do kraja svog života, Pol Sezan je naslikao veliki broj studija figura, često se oslanjajući na lokalne radnike ili građane kao svoje modele. Na njegovim slikama, kao što je Mlada Italijanka za stolom iz 1896. godine postoji ogroman osećaj za volumen, disanje, pulsiranje, širenje, skupljanje upotrebom boja. Danas se ova slika nalazi u muzeju Geti u Los Anđelesu.

Zamišljena poza mlade žene je tradicionalna tema u slikarstvu i prenosi mračno, melanholično raspoloženje. Na slici Mlada Italijanka za stolom Pol Sezan je preformulisao umetnost prošlosti svojim smelim potezima četkice, reinterpretacijom prostora i radikalnom upotrebom boje.

Pol Sezan na slici Mlada Italijanka za stolom prikazuje mladu ženu oslonjenu na sto pokrivenim tkaninom, koja odmara glavu na ruci, dok gleda sa zagonetnim izrazom na licu. Poza žene u kombinaciji sa njenim melanholičnim, zamišljenim licem, daje ljudsku oštrinu i psihološku napetost na slici. Individualnim potezima boje, Pol Sezan je stvorio snažno fizičko prisustvo žene i prostora u kome se ona nalazi.

Pročitano 2090 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Mlada Italijanka za stolom