Artnit

Utorak, 02 Juni 2015 10:53

Pablo Pikaso - Žena sa knjigom Istaknut

Početkom 1932. godine Pablo Pikaso je naslikao veliki broj velikih platna žena, jarko obojenih i raskošnih, koji proizilaze iz teških tamnih linija koje se ulivaju u velikim otvorenim krivinama. Model za ove slike je bila njegova ljubavnica, Mari Tereza Valter. Svoj poznati portret iz 1932. godine zasnovao je na jednoj od neobičnih portreta Žana Ogista Dominika Engra, Madame Moitessier. Ova slika se danas nalazi u muzeju Norton Simon u Pasadeni.

Među slikarima portreta XX veka, Pablo Pikaso je bio onaj koji je bio vidno pod uticajem Žana Ogista Dominika Engra. Uticaj Engra je vidljiv u kontrolisanju slike, koja je vodila do sintetisanja linearnih apstrakcija, a uz strogi realizam i suptilno istraživanje neoklasičnih umetnika, dovodio pažljivo do ravnoteže koja se pokazala kao fundamentalna za rad umetnika XX veka.

Slika Žena sa knjigom je naslikana eksplicitno. Prikazana je ljubavnica Pabla Pikasa Mari Tereza Valter, koja je iznad knjige i trenutno sanjari.

Pablo Pikaso je korišćenjem toplih i hladnih boja, linija, šara i tekstura takođe koristio svetli i tamni kontrast da bi naglasio oblike. Na slici Žena sa knjigom ima puno zakrivljenih oblika krugova, ovala i lukova. Zato što postoji toliko zakrivljenih oblika pravougaona slika visi na zidu i postaje glavna središnja tačka. Ogrlica žene vodi pogled posmatrača pravo na tu sliku. Figura žene koja je pretežno naslikana hladnim bojama je akcenat ubojnim bojama stolice. Crne linije variraju u debljini čineći ih efikasnijim da izraze oblike i takođe je učine više zanimljivom.

Upadljive sličnosti slika Žena sa knjigom Pabla Pikasa i Madame Moitessier Žana Ogista Dominika Engra mogu se primetiti u pozi, gracioznim linijama i odrazu slike u ogledalu iza fotelje. Na Engrovoj slici hromatski neredi i mreža debelih crnih linija opisuju pojednostavljene forme buržoazije i njene unutrašnje zrele seksualnosti koje su u suprotnosti sa sanjivom misterijom pogleda modela na slici Žena sa knjigom. Na taj način, Pikaso ističući istovremeno naglašava i povlači razliku između realizma i apstrakcije koja leži u suštini portreta XX veka i savremene umetnosti.

Pročitano 4778 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Žena sa knjigom