Artnit

Utorak, 22 Januar 2013 23:03

Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Korpa voća Istaknut

Korpa voća je remek-delo čuvenog italijanskog slikara baroka, Mikelanđela Merizija da Karavađa. Ne zna se tačno kada je naslikana, ali smatra se da je nastala oko 1571-1610. godine. Slika se nalazi u biblioteci Ambroziana u Milanu.

Karavađo je izabrao kao temu slike jednu običnu pletenu korpu sa ne baš tako svežim voćem, korpu sa voćem koja se može videti na stolu skromne porodice. Korpa sa voćem je bila revolucionarni korak u italijanskoj umetnosti. Po prvi put jednostavna korpa sa voćem postaje centar pažnje u italijanskoj umetnosti, a ne samo dekorativna dopuna.

Kompozicija slike Korpa voća nije samo lirična kompozicija formi, već ona angažuje sva čula u vizuelnom izobilju. Iako korpa sa voćem na prvi pogled predstavlja previše efemernu pojavu ona ukazuje i na složenost i gordost prirode.

Mikelanđelo Merizi da Karavađo je izabrao za motiv slike voće i lišće koje nije savršeno. Pletena korpa sadrži letnje voće koje je prikazano na jednoličnoj svetloj pozadini. Crveno-oker breskva je na grančici na čijim sparušenim listovima su vidljiva oštećenja. Jabuka je dvobojna, mekana, sjajna, pegava sa dva mala otvora. Uz jabuku je čvršća dunja sa peteljkom na kojoj su malo osušeni listovi. Kruška sa peteljkom je prezrela i prekrivena većim listom vinove loze. Dve ljubičaste smokve su prezrele i pukle, a iza njih je veliki zeleni malo sasušen, oštećen list. U desnom uglu su dve zelene smokve i veliki osušen smokvin list. Tu su i četiri grozda crni, crveni, zlatni i beli. Crveni grozd desno ima nekoliko osušenih zrna, dok dva grozda levo imaju prezrela zrna. Zreo crni grozd je u središnjem delu. Lišće vinove loze je savijeno i malo oštećeno. Ova puna korpa odiše elegancijom, lepotom i gracioznošću.

Sadržaj korpe pokazuje prirodni proces raspadanja koji je deo prirode. Postoje različita objašnjenja voća koje je prikazano na slici, od Karavađove unutrašnje patnje preko religiozne prirode, pa čak do erotskih konotacija. Korpa sa voćem može da bude simbol ishrane, duhovno ispunjenje, kao i fizičko zadovoljstvo, ali to mogu da budu i "plodovi nečijeg napora". Religiozna tumačenja u osnovi imaju prvobitni greh koji simbolišu jabuka, smokve i smokvin list, a Hristova žrtva je simbolisana grožđem i lišćem vinove loze. U takvom tumačenju breskva na vrhu kompozicije može predstavljati vaskrsenje i spasenje. Prolaznost života na šta asocira prezrelo voće može biti povezana sa ovom idejom: spasenje dolazi samo kroz smrt i bol.

Slika Korpa voća predstavlja potpunu novinu za vreme u kojem je naslikana. Pre ove slike, slikanje predmeta je bilo zaista retko. Bilo je samo nekoliko poznatih slika ovog žanra u Holandiji i u Flandriji, ali Mikelanđelo Merizi da Karavađo je bio taj, koji je zahvaljujući ovoj maloj slici učinio mrtvu prirodu jednom od najpopularnijih žanrova od kasnog perioda manirizma. Karavađo je posebno uticao na holandske i flamanske slikare mrtve prirode.

Pročitano 11681 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Oktobar 2015 11:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Korpa voća