Odštampajte ovu stranicu
Subota, 16 Maj 2015 11:17

August Macke - Zbogom Istaknut

Jedna od poslednjih slika nemačkog slikara Augusta Mackea, jednog od osnivača likovne grupe ekspresionista i časopisa Plavi jahač u Minhenu, je nedovršena slika, koja nosi simboličan naziv Zbogom. Na ovoj slici iz 1914. godine on sa apsolutnom jasnoćom odražava sumornost i apatiju javnog života pre početka Prvog svetskog rata. Slika se danas nalazi u muzeju Ludvig u Kelnu.

August Macke je imao jednostavan i direktan pristup svakodnevnom životu, a njegove pažljivo izbalansirane kompozicije i žive boje na slikama povećavaju prikaze figura nalik na stubove. Smirene i uravnotežene vizije pokazuju svet vizuelne poezije, koja ga odvaja od snažnijih slika njegovih prijatelja ekspresionista i daje mu posebno mesto u ranom razvoju moderne umetnosti.

Veoma retko slike Augusta Mackea su izražavale pesimističku viziju, kao što je to izražavala slika Zbogom, koja izgleda kao retrospektivna sumorna vizija. Na ovoj klaustofobičnoj slici bezlične žene svečano čekaju, dok se njihovi muškarci pojavljuju.

Na slici Zbogom boje su atipično tamne, a ljudske figure zamišljene, uklonjene. Slika koja je u više prigušenoj paleti od većine njegovih prethodnih slika, kao da zrači raspoloženjem melanholije i slutnje po izbijanju Prvog svetskog rata.

Pročitano 1898 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 03 Novembar 2019 11:13
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci