Artnit

Nedelja, 20 Januar 2013 21:56

Analiza dečjeg crteža mrtve prirode Istaknut

Deca primećuju predmete, osobe, pojave koje su prisutne u njihovim životima, pa onda svoju ideju nacrtaju na papiru. Osmogodišnji dečak je nacrtao one predmete koje često sreće.

Ovaj crtež je lišen perspektive i naturalizma. Primećuje se da je dečak veoma lako uočio osnovne geometrijske oblike, tako da su njegovi elementi geometrizovani. Sto je rešen iz ptičje perspektive, dok su elementi na stolu drugačije prikazani. Na crtežu dominira hrana, piće i jedan veliki zeleni krug. Vaza sa cvećem je prikazana na sredini stola, što je veoma čest slučaj. Dečak je na stolu nacrtao one predmete koji su najčešće zastupljeni na stolu hrana, piće, cveće. On je to zapazio kod svoje i u drugim kućama.

Predmeti na stolu su pojednostavljeni u osnovne geometrijske elemente. Dečak je prikazao samo ideju kao što rade deca. On nije prikazao iluziju vode koja se presijava u čaši. Deca su neposredna u svom crtežu.

Deca nemaju uvek osećaj za veličinu. Čaša je veća od flaše, voće je prikazano malo.

Dečak je pojednostavio formu svih predmeta. Predmeti nisu stabilni, leva i desna strana vuku predmet u stranu. Najčešće je to slučaj kod sve dece. Predmeti nisu u pravim proporcijama. Predmeti su veoma mali u odnosu na sto.

Na ovom crtežu uglavnom prevladavaju tople boje. Sto i predmeti na njemu su obojeni jednom bojom bez mešanja sa drugim bojama. Samo mali deo crteža nije obojen.

Pročitano 5983 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 22 Novembar 2018 13:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Analiza dečjeg crteža mrtve prirode