Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 28 April 2015 10:46

Mihail Vrubelj - Jorgovan Istaknut

Ruski slikar Mihail Vrubelj je ostavio trag skoro u svim vrstama i žanrovima likovnih umetnosti. Motive je često nalazio u ruskoj književnosti, ruskim legendama i bajkama. Tako je istakao da je na svojoj poznatoj slici Jorgovan iz 1900. godine naslikao figuru Tatjane Larine iz poeme Evgenije Onjegin Aleksandra Sergejeviča Puškina u raskošnoj grupi živih i mirisnih jorgovana u zvezdanoj noći. Ova slika se danas nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Na slici Jorgovan Mihail Vrubelj opisuje elementarni svet skriven pod velom sumraka. Čini se da oživljava prirodu duhova podignutih iz drevne mitološke svesti, koji su duše cveća i biljaka. Mesečeva svetlost otkriva konture jedne od njih: dušu grma jorgovana i šumske vile. Sveže, mirisne grupe cvetova jorgovana ističu se pored bledog, zamišljenog, zagonetnog lica devojke nalik na vilu, koja kao da izlazi iz jorgovana.

Mihail Vrubelj slika špahlom i zahvaljujući ovoj tehnici izgleda kao da grm jorgovana na slici Jorgovan raste, i da se iz dubine mračnog prostora pretvara u fantastične kristale, koji blistaju na mesečevoj svetlosti. On ne završava vrhove cvetova, što čini da izgledaju kao da su prekriveni jatom lepršajućih leptirica, i tako stvara njihov oblik, koji je u neprestanoj transformaciji. Hladna ljubičasta svetlost zrači sa cvetova, spektralno blistavih u tami noći. Njihova lepota je lepota života. Koncentracija ljubičastih nijansi stvara iluziju da je atmosfera zasićena mirisom jorgovana, a tamna noć popunjena njihovim dahom.

Slika Jorgovan otkriva romantične težnje Mihaila Vrubelja. Jedan od njegovih savremenika napisao je da ga je priroda zaslepela.

Pročitano 4363 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Novembar 2019 11:35
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci