Artnit

Petak, 03 April 2015 10:55

Konstantin Makovski - Portret Olge Istaknut

Od 1880-ih godina ruski slikar Konstantin Makovski postaje klasični slikar portreta i istorijskih slika. Portreti su bili jedan od najznačajnijih žanrova slikarstva u njegovom umetničkom stvaralaštvu, a posebno su bili značajni ženski portreti, koji su često bili ispunjeni divljenjem prema ruskoj lepoti. Portret svoje kćerke Olge naslikao je 1909. godine, na njenom šesnaestom rođendanu. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Konstantin Makovski na slici Portret Olge prikazuje svoju kćerku posebno nežno i krhko. Sa izuzetnom virtuoznošću tipičnoj za ovu žanr sliku, a uz dirljivu toplinu brižnog oca, prikazuje lepotu adolescentkinje na prelazu u odraslo doba. Olga ima bujnu kosu, svetle oči, nežan nos i nežna usta. Fokusirana je smireno i samouvereno na posmatrača.

Na slici je Olga obučena u belu raskošnu haljinu, koja je u struku naglašena sa hrizantemama. Dok je paleta relativno uzdržana, njena biserna ogrlica oko vrata sija.

Konstantin Makovski je uspeo da pokaže na slici Portret Olge istovremeno ljubav prema svojoj kćerki i svoj umetnički talenat. Ovaj portret vraća u svet detinjstva, kada svaka devojčica sanja da postane princeza ili Vasilisa.

Pročitano 2671 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Mart 2019 12:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Konstantin Makovski - Portret Olge