Artnit

Utorak, 31 Mart 2015 11:12

Ivan Šiškin - Kiša u hrastovoj šumi Istaknut

Ruski slikar Ivan Šiškin je postao poznat po svojim šumskim pejzažima. Za ljude koji su ga poznavali, Šiškin je bio ličnost koja je oličavala samu rusku prirodu, zvali su ga "Šumski car", "Bor", i "Usamljen hrast". Na njegovim slikama su često prikazane bujne živopisne šume i polja, puna svetlosti, radosti i života. Realni prikazi prirode zasnovani su na detaljnim, analitičkim studijama. Njegov poznati pejzaž Kiša u hrastovoj šumi iz 1891. godine, se danas nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Na slici Kiša u hrastovoj šumi prikazan je put, krivo drveće, par sa kišobranom koji prolazi putem i usamljeni čovek koji ide ispred njih. Jak osećaj za pravac, koji je prisutan kao da vodi posmatrača za ruku kroz šumu krivudavim nakvašenim putem.

Izbor boja na slici pomaže da se ostvari tihi nijansirani efekat. Prikazana je kiša, postoji osećaj svetlijih boja i svetlijeg neba, ali tu je i osećaj da je boja nežno ublažena od kiše.

Ivan Šiškin na slici Kiša u hrastovoj šumi stvara osećaj da je posmatrač u kišnoj šumi. Naslikana scena nije ni prelaka ili suviše tamna, presrećna ili suviše tužna, ili jednostavno suvišna. Stvoren je zavodljiv, realni osećaj sveta, gde priroda nije dobra ili loša.

Pročitano 6025 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Mart 2019 12:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ivan Šiškin - Kiša u hrastovoj šumi