Odštampajte ovu stranicu
Subota, 28 Mart 2015 11:49

Anri Matis - Mrtva priroda sa pomorandžama II Istaknut

Slika Mrtva priroda sa pomorandžama II Anrija Matisa na prvi pogled izgleda kao da ima sve karakteristike fovističkog slikarstva. Međutim, Anri Matis je naslikao ovu sliku 1899. godine tokom rane eksperimentalne faze u svom umetničkom stvaralaštvu, mnogo pre njegovog fovističkog perioda. Na ovoj slici je već vidljiv naglasak homogenih, dekorativnih boja i formi, koje će biti prisutne na njegovim kasnijim slikama, kao i modernistički eksperiment iskazan svojom nedovršenošću, širokim potezima četkice, spljoštenim i apstraktnim prikazom. Slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Sa relativno jednostavnom šemom boja i brzim vidljivim potezima četkice, Anri Matis na slici Mrtva priroda sa pomorandžama II prikazuje činiju sa pomorandžama, obris šolje kafe, i prozirni zeleni krčag na skiciranom plavom stolu. Prazno platno je vidljivo ispod stola, a da li je Matis smatrao ovu sliku završenom nije poznato.

Žive narandžaste boje i nijanse žute boje na zadnjem zidu, ističu boje plodova, stvarajući efekat jedne intenzivno osunčane sobe na slici Mrtva priroda sa pomorandžama II. Zavesa i spoljni pogled kroz prozor u gornjem desnom delu slike su nejasni, u gotovo apstraktnim formama.

Slika Mrtva priroda sa pomorandžama II izgleda kao studija korišćenja tercijarnih i komplementarnih boja koje stvaraju osećaj forme i prostora. Bitna odlika slike je dekorativni, homogen kvalitet boje, bez nijansi i sjaja. Boje na slici Anri Matis uglavnom koristi u ravnim, ujednačenim retkim delovima, kao da jednostavno popunjava obrise koristeći bojice u bojanki. Dekorativni kvalitet slike predstavlja nedostatak izvora svetlosti ili senke u delovima, što stvara kvalitet svetlosti koja kao da se generiše sama po boji. Blistava boja umesto osvetljene boje je postala jedna od zaštitnih znakova fovizma nekoliko godina kasnije.

Pročitano 4849 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 04 Mart 2019 14:04
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci