Artnit

Subota, 07 Mart 2015 11:55

Mari Lorensen - Dve dame i pas Istaknut

Francuska slikarka Mari Lorensen smatrana je za jednu od retkih žena kubističkih slikarki. Ona je razvila jedinstven pristup apstrakciji, koji je često bio fokusiran na predstavljanje grupe žena i ženskih portreta, korišćenjem pastelnih boja i krivolinijskih oblika. Njenu umetnost je do kraja života karakterisalo insistiranje na stvaranju vizuelnog vokabulara ženstvenosti, što se može posmatrati kao odgovor na ono što su neki smatrali arogantnom muškošću u kubizmu. Slika Dve dame i pas ilustruje lirizam i idealizovanu žensku lepotu, po kojoj je Mari Lorensen bila poznata. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Dve dame i pas je portret u akvarelu na kome su prikazane dve mlade žene sa psom. Žene su malo definisane senčenjem. Oblici žena su u isto vreme puniji i elegantni. Prikazane su nasuprot jedna drugoj, sa rukom kojom se dodiruju, a ipak, ne gledaju jedna drugu i ne postoji bilo kakva interakcija. Obe žene imaju raskošne šešire, koji im dodaju misteriju i zavodljivost. Žena u levom delu slike nosi posebno jedinstven šešir koji izgleda kao da je napravljen od samo spoljnog dela mreže. Između žena je zlatni pas sa dugim ušima, koji gleda gore na par žena sa obožavanjem, i povezuje ih.

Mari Lorensen na slici Dve dame i pas koristi svoje omiljene boje, pastelnu sivu, ružičastu i plavu, i dodaje samo mali nagoveštaj žute i zlatne boje. Koža žena na rukama i ramenima je bela, a nežna ružičasta na njihovim obrazima. Nosevi su slabije naglašeni, i skreću pogled posmatrača na njihove ovalne, krupne, tamne oči i punija usta boje breskve.

Pročitano 3206 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 15 Decembar 2020 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mari Lorensen - Dve dame i pas