Artnit

Petak, 20 Februar 2015 14:14

Leonardo da Vinči - Lepota iščezava iz života, ali ne i iz umetnosti Istaknut

Leonardo da Vinči - Ljiljan Leonardo da Vinči - Ljiljan

Neki od Leonardovih aforizama poseduju uzvišenost biblijskih stihova, pa čak povremeno i podsećaju na parabole, psalme ili Knjigu propovednikovu. U jednom svom čuvenom zapisu Leonardo kaže: "Lepota iščezava iz života, ali ne i iz umetnosti", izražavajući time uverenje da slikarstvo predstavlja najviši oblik umetnosti: "Jezik će ti izgoreti od žeđi a telo zanemoćati od umora pre no što uspeš rečima da opišeš ono što slika u trenu prikazuje oku."

A evo i njegovih razmišljanja o besmrtnosti koju stvaramo svojim načinom života i zaveštanjem dela koja ostavljamo potomstvu: "O, vi što spavate, šta je san? San podseća na smrt. O, zašto ne stvarate dela koja će vas učiniti besmrtnima, radije no što za života snom podražavate nesrećne mrtve." A na drugom mestu, slično tome: "Izbegavajte rad čija dela umiru zajedno s radnikom."

Ovaj zapis podseća na biblijske pouke: "Ne tražite bogatstva koja mogu nestati; vrlina je naše istinsko blago, i prava nagrada svome vlasniku... Od imanja i bogatstva uvek treba zazirati; oni često vlasniku oduzimaju čast, izlažući ga podsmehu što ih je izgubio." Sve te misli potiču od čoveka kojeg su neki savremenici nazivali "sasvim neobrazovanim."

Iz knjige Šervin B. Nuland - Leonardo da Vinči

Pročitano 3925 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 April 2020 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Leonardo da Vinči - Lepota iščezava iz života, ali ne i iz umetnosti