Artnit

Utorak, 10 Februar 2015 12:33

Anri Ruso - Egzotični pejzaž Istaknut

Anri Ruso je često slikao scene iz džungle. Na svojoj poznatoj slici Egzotični pejzaž iz 1910. godine on takođe, prikazuje scenu iz džungle, ali ova slika se razlikuje od njegovih slika sa ovom temom. On je naslikao egzotični pejzaž onako kako ga zamišlja. Prikazivanje različitog lišća, cveća i veselih majmuna odražava njegovu interpretaciju dalekog mesta koje ne postoji nigde u stvarnosti, ali postoji na njegovoj slici. Ova slika se danas nalazi u u muzeju Norton Simon u Pasadeni.

U prvom planu slike Egzotični pejzaž je visoka, gusta trava koja stvara nekoliko slova V. Dlakava noga u centralnom planu slike je usmerena naviše sa parom krznenih ruku koje kao da žongliraju pomorandže koje padaju sa drveta iznad. Sloj tamnog lišća koji počinje na levoj ivici i kreće horizontalno po slici, završava se sa sivim majmunom koji sedi i drži sa obe ruke pomorandžu ispred svog tamnog lica, dok njegove oči zure. Donji srednji put je obeležen nizom belih i crvenih cvetova. Četiri ogromna bela cveta su na levoj strani, crveni cvetovi u sredini, i veliki beli cvet sa desne strane. Gornjim levim delom kompozicije slike dominira drvo pomorandže sa tamnozelenim listovima, ispunjenim glomaznim, prezrelim voćem. Njegova mračna stabla izranjaju iz sloja tamnog lišća ispod. Sa jedne od tih grana vise žutomrki majmuni. Gornja leva polovina slike je ispunjena drugim drvetom sa tamnim deblom i granama koje su vidljive iza masivnog zelenog lišća.

Puno bogatstvo boja je prisutno na slici Egzotični pejzaž. Slika ima bogate nijanse zelene boje na lišću, travi i drveću u džungli. Prikazana je sjajna glazura, guste boje, i pravac poteza četkice, posebno na lišću i krznu majmuna.

Pročitano 3413 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 24 Februar 2019 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Ruso - Egzotični pejzaž